Hitta rätt storlek enligt vår steg-för-steg-guide

När det gäller behåar mät på en behå som sitter bra och helst utan bygel. Den uppmätta storleken tjänar som en riktlinje. Den faktiska storleken för bästa komfort kan endast fastställas genom att prova artikeln!

Omkrets
Mät genom att hålla måttbandet direkt under bysten (1). Denna mätning bestämmer behåstorlek.

Bystmått
Ta bystmåttet (2) genom att hålla måttbandet horisontellt över den bredaste punkten av bröstet.

Använd diagrammet för att ta reda på kupstorleken.

Korsstorlek

 
 

Som du kan se i exemplet har din storlek uppmätts till 85D. Detta kan emellertid omvandlas till två andra motsvarande storlekar, 80E eller 90C.

 
 

 

 

De vanligaste problemen

Sitter för hårt

Med knäppningen baktill kan du justera omkretsen något. Många kvinnor känner till problemet: Du har lagt på några oönskade kilon eller så har du tvättat din favoritbehå för ofta och den har krympt lite. Oavsett anledning passar behån helt enkelt inte som den brukade. I vissa fall kan du rädda behån med en speciell förlängning.

För stor runtom

Om  du har knäppt behån längst in och den forfarande känns för stor och glider upp på ryggen, är den enda lösningen en ny behå med rätt omkrets. Vår storlekskalkylator hjälper dig att beräkna din perfekta bh-storlek.

Axelbandet glider ner

Många kvinnor känner till irritationen av ett behåband som hela tiden glider ner från axeln. I de flesta fall hjälper det att dra åt axelbandet lite. Glöm inte att justera axelbanden  individuellt om axlarna är ojämna. Behåbanden kan emellertid också helt enkelt bli lösare med tiden och kroppsvärmen kan påverka materialets elasticitet.

Bygeln klämmer

Helst bör bygeln följa formen på ditt bröst och ligga tätt mot huden. Ett av de vanligaste problemen är att bygelnklämmer. I de flesta fall är orsaken helt enkelt att kupan är för liten. En bra idé är att välja en större kupa i kombination med en mindre omkrets. Är du en kvinna som värderar komfort? En lyxigt mjuk behå är förmodligen ditt bästa val då!

Bröstet “flyter över” kupan

När ditt bröst flyter över kupan kan du vara ganska säker på att du har valt en kupa som är för liten. För större bröst kan det också vara så att den modell du valt helt enkelt kan vara för lågt skuren. Om du känner att omkretsen passar bra, välj en kupstorlek större eller prova en behå med en annan modell.

Kupan är för stor

Har du provat att dra åt axelbanden lite? Om det inte hjälper kan det vara bättre att prova en mindre kupstorlek eller en plattare behå-design. Balconett eller push-up-behå har en mycket lägre skärning.